Как да избегнем автомобилна катастрофа?

Как да избегнем автомобилна катастрофа?

 

 

Шофирането е нещо повече от теорията, която се изучава по време на курсове и изпити за бъдещи водачи на автомобили. То включва и много бързи реакции, инстинкти, умение за съобразяване.

За съжаление, на пътя постоянно се случват катастрофи, които отнемат стотици животи годишно, опечаляват цели семейства, повдигат въпроси за морал, етика и наказания, размер на обезщетение при ПТП и много други.

Вижте как можете да избегнете това, когато сте зад волана.

Развийте правилното отношение към шофирането

Много тинейджърски автомобилни инциденти са резултат от липса на отношение и зрялост, а не на умения или знания. Поемете ангажимент към себе си, за да практикувате отговорно отношение към шофирането.

Винаги носете предпазния си колан

Създайте си навика да носите предпазен колан, когато сте в кола, независимо дали сте шофьор или пътник – без изключения. Освен че е животоспасяващо, за липсата на колан на пътя има и солени глоби.

Забравете за алкохол и наркотични вещества (вторите са абсолютно забранени винаги, не само на пътя)

Прием на алкохол и употребата на наркотици е крайно забранено при шофиране. Да не говорим, че дрогата по принцип е незаконна и често смъртоносна за хората, които посягат към нея.

Дори ако сте изпили „само една чашка“ или сте пушили „малко“ марихуана, в мозъка ви се получава химичен ефект, който може да наруши преценката и времето за реакция. Шофирането под въздействието на алкохол, марихуана или други наркотици може да ви струва както свидетелството за право на управление, така и живота ви… Едва ли искате да губите някое от двете.

Ограничете нощното шофиране

Рискът от фатална катастрофа е три пъти по-висок през нощта, отколкото през деня. По-добре е да избягвате нощното шофиране, защото със сигурност се чувствате по-комфортно през деня.

Тренирайте за лоши метеорологични условия

Дори когато започнете да се чувствате напълно уверени в шофирането по суха настилка, най-добре е да избягвате шофиране при лоши метеорологични условия без надзор. Тренирайте в компанията на по-възрастни и опитни шофьори или инструктори.

Оставете телефона настрана

Един от най-лошите навици е да говорите по мобилен телефон, докато шофирате. Никога не говорете по време на движение! Ако имате важен разговор, то тогава просто отбийте от пътя.

Web Sensei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *