Как да възстановим изтрити файлове в Google Drive

Как да възстановим изтрити файлове в Google Drive

Случвало ли ви се е по невнимание да изтриете важни за вас файлове, запазени в Google Drive? Знаем, че напрежението в този момент може да е огромно, затова бързаме да ви уверим, че има начин те да бъдат “съживени”.

Ако наскоро сте изтрили важен за вас файл в диска на Google, първият съвет от екипа за поддръжка е да го потърсите в “кошчето” – drive.google.com/drive/trash. Ако файлът, който търсите е там, всичко което ви остава е да кликнете с десен бутон върху него и да изберете опцията “възстановяване”.

По-неприятният вариант е файлът да не може да бъде открит в “кошчето”, тъй като е изтрит директно от хранилището на Google Drive. В този случай можете да пишете до съпорта на Google Drivе.

За целта е нужно да влезете в Google акаунта си и да изберете бутона “Request file recovery”, който се намира в долната част на страницата. След това ще бъдете прехвърлени към контактна форма, в която ще трябва да потвърдите, че файлът е бил изтрит през последните 25 дни, както и да посочите какъв тип е – документ, снимка, видеоклип и т.н.

Вашата заявка ще бъде изпълнена в рамките на 48 часа. След това обаче всички споделяния на файла ще бъдат изтрити. Така че вероятно ще ви се наложи да дадете отново достъп на хората, с които работите върху него, за да може те да го виждат и/или редактират.

Ако често дискът във вашата ит инфраструктура се препълва и ви се налага да триете файлове, добра идея е да прехвърлите собствеността върху по-важните от тях на друг профил. Това става лесно чрез бутона “споделяне” и промяна на ролята на съответния потребител. След като той приеме поканата за собственост, вече няма да съществува възможността да изтриете файла по внимание.

Web Sensei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *