Какво да знаем за амортисьорите

Какво да знаем за амортисьорите

Всеки автомобил е съставен от механични компоненти, които работят заедно, за да осигурят спокойно пътуване, докато сте в безопасност на пътя. При евентуална повреда или износване на определена част в превозното средство, това безспорно ще окаже влияние върху цялостното състояние на автомобила и неговата управляемост.

Амортисьорите са сърцето на системата за окачване на автомобила. От тях зависи комфортът на шофиране, стабилността и безопасността на превозните средства. Задачата на амортисьорите е да смекчат ефекта от грапавостта на пътя, амортизиращите вибрации и да поддържат постоянен контакт между колелата и пътната настилка във всяка ситуация на шофиране.

Амортисьорите обикновено се монтират успоредно във всеки ъгъл на автомобила. Името им подсказва, че амортисьорите не абсорбират директно ударите (ударите) на грубите пътни настилки. Амортисьорите по същество са маслена помпа, която помага да се абсорбира движението на пружините и окачването на вашия автомобил. Докато пружините се компресират и освобождават, амортисьорът ограничава това движение, за да предотврати неконтролируемото подскачане на вашия автомобил.

По-технически, амортисьорите са хидравлична помпа за течност (масло), която отнема кинетичната енергия на вашето окачване и го преобразува в топлинна енергия. Всеки път, когато окачването на вашия автомобил се движи нагоре и надолу, хидравличната течност се изтласква в малки дупки в буталото. От своя страна буталото, което е прикрепено към края на буталния прът (и е разположено вътре в амортисьора), работи срещу хидравличната течност. Когато буталото се движи, малко количество масло се пропуска през буталото, което забавя движението на пружините и окачването.

Така че, с други думи, колкото по-бързо се движи системата на окачването, толкова повече амортисьори осигуряват устойчивост. Енергията, създадена чрез движението на пружините, се преобразува в топлинна енергия чрез амортисьора.

Видовете амортисьори

Амортисьорите могат да се различават в зависимост от дизайна на окачването и вида на автомобила. Първият и най-често срещан тип е двутръбният амортисьор. Монотръбните амортисьори са единична тръба с по-голямо значение на експозицията, тъй като буталото се движи вътре в тръбата, топлината изтича по-ефективно. Напълнените с газ монотръбни удари имат камера от азот над маслената камера. Това предотвратява образуването на мехурчета или пяна в маслото. Външните резервоари на резервоара са високоефективни амортисьори, които обикновено се използват за състезателни приложения.

Кога да сменим амортисьорите

Както при повечето компоненти на автомобила, амортисьорите се износват с течение на времето. За тези от вас, които живеят в райони с тежки пътни условия, има по-голям шанс те ви да се износят по-бързо от тези, които често шофират по гладки пътища.

Износването на амортисьорите е бавно и прогресивно, но оказва неумолимо въздействие върху много компоненти на системата за окачване като гуми, пружини и други механични елементи на автомобила. Обикновено ние сме склонни да компенсираме загубата на ефективност на амортисьорите, като променяме и се опитваме да ги адаптираме към стила на шофиране и през повечето време без да осъзнаваме щетите.

Изчислено е, че над 50% от автомобилите пътуват с износени или повредени амортисьори.

Ако превозно средство, се движи със скорост 80 км / ч, с амортисьори, които не са в перфектно състояние, спирачният път може да се увеличи до 2 или 3 метра в сравнение с това, което би се случило в нормални условия.

Има много индикатори, които биха могли да са знак, че амортисьорите са износени. Ето някои от тях:

Прекомерно подскачане по време на пътувания с кола

Корпусът на автомобила се люлее при завъртане

Усещане за „забиване“ при спиране на превозното средство

Изтичане на течност от амортисьорите

Забележимо треперене / вибрации на гумата при удряне на неравности

Ако усетите някой от горните проблеми, най-добре е да се обърнете към майстор и да ги ремонтирате или подмените веднага. Проблемите със системата ви за окачване могат да намалят аспекта на безопасност на вашия автомобил.

Web Sensei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *