Какви са недостатъците на работата в офис

Какви са недостатъците на работата в офис

Офисите се наложиха като ключов елемент от съвременната икономика и за добро или лошо те ще продължат да имат важно значение, въпреки широкото навлизане на работата от разстояние. Те осигуряват известна сигурност и комфорт при извършването на служебните задължения, обаче все по-често се свързват и с проблеми. Т.нар. „офисен“ начин на живот и най-вече седенето в една и съща поза и работата с компютър е предпоставка за появата на здравословни проблеми – от изтръпване на крайниците, болки в гърба, врата, раменете и кръста, до по-сериозни симптоми като главоболие или световъртеж.

Проблемът обикновено не е в самите офиси, а в нашите навици, стойката, в която прекарваме ежедневието си или неподходящия стол, на който стоим. Най-често става въпрос за причини, с които можем лесно да се справим и да направим работата си в офиса много по-приятна и ползотворна.

Вижте съветите за справянето с проблемите, произхождащи от заседналия начин на работа в офисите.

Чести почивки

Колкото и да сме заети, специалистите съветват да си създадем навика да ставаме от стола на всеки кръгъл час и да се раздвижваме за кратко. Независимо дали ще отидем да си налеем вода от машината, дали ще поговорим с някого или просто ще погледаме през прозореца, ефектът върху тялото ни ще е изключително ползотворен. Гърбът и кръстът ни ще се почувстват по-добре, а очите ще си отпочинат от напрягащата светлина на монитора. А в добавка ще избистрим ума си, което ще ни направи много по-ефективни след като отново седнем пред компютъра.

Разтягане на тялото

Ще увеличим значително този положителен ефект, ако комбинираме ставането и с редовно разтягане на мускулите си. Мнозина свързват тази дейност единствено със сутрешната физкултура, но истината е, че колкото по-често се разтягаме през деня, толкова по-добро кръвообращение ще имаме. А това от своя страна ще допринесе и за цялостното усещане за комфорт, релаксация и способност за по-добра концентрация по време на работа.

Ергономичен стол

За качествена работа не е достатъчно в офиса да инвестираме само в луксозни аксесоари на Parker Pen. Добро решение е да заменим обикновения офис стол с ергономичен, който да пази гърба и да поддържа тялото ни в добра поза. Освен до повече комфорт, това ще доведе и до по-висока продуктивност и по-малко стрес. Според кинезитерапевтите, ергономичните столове са и мощно оръжие в борбата с хроничните болки и важно средство за тяхната превенция.

Правилна настройка на стола

За да постигнем всички тези позитивни ефекти обаче е от важно значение столът да бъде настроен правилно спрямо пропорциите на човека, който го използва. Той следва да бъде на такава височина, че седящият в него човек да стъпва нормално с краката си на пода. Важно правило е гърбът от кръста нагоре да прилепне плътно на облегалката на стола, така че да не се получава смъкване на тялото напред. Мониторът трябва да е разположен на нивото на очите, а подлакътниците на стола да се наместят така, че леко да повдигат рамената нагоре.

 

Web Sensei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *